ural && HPS usb stack

Hans Petter Selasky hselasky at c2i.net
Sat May 5 17:31:34 UTC 2007


On Saturday 05 May 2007 18:54, Marinos Ilias wrote:
> Hello people,
> 	I have a Dell XPS m1210 and because it has intel wireless 3945ABG, which
> doesn't work for me using the wpi driver, I decided to buy a Gigabyte
> GN-WBKG wireless usb adapter.It is recognized normally with ural driver.
> The last 3 weeks I had some weird problems using this usb adapter.While I
> was surfing or listening to radio (from internet) the laptop many times
> suddenly rebooted(a reboot like a hardware reset , which didn't give me the
> chance to catch the errors).Also I am not sure how can I reproduce the
> error in a way that I can understand what crashes. So I decided , to test
> the HPS usb stack .Now I don't have these "reboots" any more but sometimes
> after a lot of use it seems the device does not respond.Something has to do
> with the ural driver.At such a moment I get the interface down and detach
> and re-attach the stick but kernel does not see it anymore and I have to
> reboot the whole system.I paste to you some messages :
>
>
> marinosi at lucifer:~$ dmesg | grep ural
> ural0: <Ralink 802.11g WLAN + Pen Drive, class 0/0, rev 2.00/0.01, addr
> 126> ural0: at uhub4 port 2 (addr 126) disconnected
> ural0: MAC/BBP RT2570 (rev 0x05), RF RT2526
> ural0: Ethernet address: 00:16:e6:3e:b3:f8
> ural0: detached
> ural0: <Ralink 802.11g WLAN + Pen Drive, class 0/0, rev 2.00/0.01, addr
> 126> ural0: MAC/BBP RT2570 (rev 0x05), RF RT2526
> ural0: Ethernet address: 00:16:e6:3e:b3:f8
> ural0: link state changed to UP
> ural0: at uhub4 port 2 (addr 126) disconnected
> ural0: link state changed to DOWN
> ural0: detached
> ural0: <Ralink 802.11g WLAN + Pen Drive, class 0/0, rev 2.00/0.01, addr
> 126> ural0: MAC/BBP RT2570 (rev 0x05), RF RT2526
> ural0: Ethernet address: 00:16:e6:3e:b3:f8
> ural0: at uhub4 port 2 (addr 126) disconnected
> ural0: detached
> ural0: <Ralink 802.11g WLAN + Pen Drive, class 0/0, rev 2.00/0.01, addr
> 126> ural0: MAC/BBP RT2570 (rev 0x05), RF RT2526
> ural0: Ethernet address: 00:16:e6:3e:b3:f8
> ural0: at uhub4 port 2 (addr 126) disconnected
> ural0: detached
> ural0: <Ralink 802.11g WLAN + Pen Drive, class 0/0, rev 2.00/0.01, addr
> 126> ural0: could not set configuration number, err=USBD_TIMEOUT!
> device_attach: ural0 attach returned 6
>
>
>
> marinosi at lucifer:~$ sudo wpa_supplicant -i ural0 -c
> /etc/wpa_supplicant.conf Failed to initialize driver interface
>
>  IIRC , after this incident the usb port is fully disabled.I want to note ,
> that this happens without moving the usb adapter at all.
>

It might be that your adapter is drawing too much power, and that some fuse 
goes off.

What rates are you using?

Is the behaviour the same no matter what USB port you use?

It is possible to turn on USB debugging using various "sysctl" commands, but 
it might flood your computer with messages.

How time is it between the re-attach events ?

--HPS


More information about the freebsd-current mailing list