PE2850 + FreeBSD 5.3-BETA6 - Keyboard not working

Muthu_T at Dell.com Muthu_T at Dell.com
Wed Sep 29 06:44:47 PDT 2004


All,

   Successfully installed FreeBSD 5.3-BETA6 on Dell PE2860.
After rebooting in the login prompt the system doesn't accept any
keystrokes.
I have 1 USB and 1 PS/2 Keyboard. Both keyboards are working (caps
on/off, Numlock on/off works), but the characters doesn't comes to the
system console.

Attaching the dmesg output.

Looks like DELL DRAC (Dell Remote Access Card) card is identified as
Keyboard. 
See the line: (ukbd0: Dell DRAC4, rev 1.10/0.00, addr 2, iclass 3/1)

Any fixes?

------------------------------------------------------------------------
-------------------------
Copyright (c) 1992-2004 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights
reserved.
FreeBSD 5.3-BETA6 #0: Sat Sep 25 19:41:14 UTC 2004
    root at wv1u.samsco.home:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.40GHz (3391.52-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf34  Stepping = 4
 
Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE
,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Hyperthreading: 2 logical CPUs
real memory  = 1073479680 (1023 MB)
avail memory = 1040932864 (992 MB)
ACPI APIC Table: <DELL   PE BKC  >
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
 cpu2 (AP): APIC ID:  6
 cpu3 (AP): APIC ID:  7
ioapic0: Changing APIC ID to 8
ioapic1: Changing APIC ID to 9
ioapic1: WARNING: intbase 32 != expected base 24
ioapic2: Changing APIC ID to 10
ioapic2: WARNING: intbase 64 != expected base 56
ioapic3: Changing APIC ID to 11
ioapic3: WARNING: intbase 96 != expected base 88
ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
ioapic1 <Version 2.0> irqs 32-55 on motherboard
ioapic2 <Version 2.0> irqs 64-87 on motherboard
ioapic3 <Version 2.0> irqs 96-119 on motherboard
npx0: [FAST]
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
acpi0: <DELL PE BKC> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.0 on pci1
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
amr0: <LSILogic MegaRAID> mem
0xdfdc0000-0xdfdfffff,0xd80f0000-0xd80fffff irq 46 at device 14.0 on
pci2
amr0: [GIANT-LOCKED]
amr0: <LSILogic PERC 4e/Di> Firmware 513O, BIOS H418, 256MB RAM
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.2 on pci1
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 4.0 on pci0
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 5.0 on pci0
pci5: <ACPI PCI bus> on pcib5
pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.0 on pci5
pci6: <ACPI PCI bus> on pcib6
em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version - 1.7.25> port
0xecc0-0xecff mem 0xdfae0000-0xdfafffff irq 64 at device 7.0 on pci6
em0: Ethernet address: 00:11:43:30:cc:1e
em0:  Speed:N/A  Duplex:N/A
pcib7: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.2 on pci5
pci7: <ACPI PCI bus> on pcib7
em1: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection, Version - 1.7.25> port
0xdcc0-0xdcff mem 0xdf8e0000-0xdf8fffff irq 65 at device 8.0 on pci7
em1: Ethernet address: 00:11:43:30:cc:1f
em1:  Speed:N/A  Duplex:N/A
pcib8: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 6.0 on pci0
pci8: <ACPI PCI bus> on pcib8
pcib9: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.0 on pci8
pci9: <ACPI PCI bus> on pcib9
pcib10: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 0.2 on pci8
pci10: <ACPI PCI bus> on pcib10
uhci0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> port 0xbce0-0xbcff
irq 16 at device 29.0 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
ukbd0: Dell DRAC4, rev 1.10/0.00, addr 2, iclass 3/1
kbd1 at ukbd0
ums0: Dell DRAC4, rev 1.10/0.00, addr 2, iclass 3/1
ums0: X report 0x0002 not supported
device_attach: ums0 attach returned 6
uhci1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> port 0xbcc0-0xbcdf
irq 19 at device 29.1 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
usb1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhub2: Dell product 0xa001, class 9/0, rev 2.00/0.00, addr 2
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
ukbd1: CHICONY USB Keyboard, rev 1.10/1.03, addr 3, iclass 3/1
kbd2 at ukbd1
ums0: CHICONY USB Keyboard, rev 1.10/1.03, addr 3, iclass 3/1
ums0: 3 buttons and Z dir.
uhci2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> port 0xbca0-0xbcbf
irq 18 at device 29.2 on pci0
uhci2: [GIANT-LOCKED]
usb2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub3: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
pci0: <serial bus, USB> at device 29.7 (no driver attached)
pcib11: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci11: <ACPI PCI bus> on pcib11
pci11: <unknown> at device 5.0 (no driver attached)
pci11: <unknown> at device 5.1 (no driver attached)
pci11: <unknown> at device 5.2 (no driver attached)
atapci0: <SiI 0680 UDMA133 controller> port
0xcc70-0xcc7f,0xccd0-0xccd3,0xccd8-0xccdf,0xcce4-0xcce7,0xccf0-0xccf7
irq 23 at device 6.0 on pci11
ata2: channel #0 on atapci0
ata3: channel #1 on atapci0
pci11: <display, VGA> at device 13.0 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci1: <Intel ICH5 UDMA100 controller> port
0xfc00-0xfc0f,0x376,0x170-0x177,0x3f6,0x1f0-0x1f7 at device 31.1 on pci0
ata0: channel #0 on atapci1
ata1: channel #1 on atapci1
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f7,0x3f0-0x3f5 irq 6 drq 2 on
acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x64,0x60 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model Generic PS/2 mouse, device ID 0
sio0 port 0x3f8-0x3ff irq 4 on acpi0
sio0: type 16550A
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem
0xec000-0xeffff,0xd2800-0xd37ff,0xcb000-0xcbfff,0xc0000-0xcafff on isa0
pmtimer0 on isa0
ppc0: parallel port not found.
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on
isa0
Timecounters tick every 10.000 msec
ATAPI_RESET time = 20us
acd0: CDROM <TEAC CD-ROM CD-224E/K.9A> at ata0-master UDMA33
ATAPI_RESET time = 540us
ATAPI_RESET time = 570us
ata2-master: FAILURE - SETFEATURES SET TRANSFER MODE
status=41<READY,ERROR> error=4<ABORTED>
ata2-slave: FAILURE - SETFEATURES SET TRANSFER MODE
status=41<READY,ERROR> error=4<ABORTED>
acd1: CDROM <VIRTUALCDROM DRIVE/> at ata2-slave BIOSPIO
amrd0: <LSILogic MegaRAID logical drive> on amr0
amrd0: 34680MB (71024640 sectors) RAID 1 (optimal)
amrd1: <LSILogic MegaRAID logical drive> on amr0
amrd1: 104040MB (213073920 sectors) RAID 5 (optimal)
ses0 at amr0 bus 0 target 6 lun 0
ses0: <PE/PV 1x2 SCSI BP 1.0> Fixed Processor SCSI-2 device 
ses0: SAF-TE Compliant Device
ses1 at amr0 bus 1 target 6 lun 0
ses1: <PE/PV 1x4 SCSI BP 1.0> Fixed Processor SCSI-2 device 
ses1: SAF-TE Compliant Device
SMP: AP CPU #2 Launched!
SMP: AP CPU #1 Launched!
SMP: AP CPU #3 Launched!
Mounting root from ufs:/dev/amrd0s1a

-----------------------------------------------

--T. Muthu Mohan





More information about the freebsd-current mailing list