misc/118160: unable to mount / rw while booting 7.0-BETA3

Gary Palmer gpalmer at freebsd.org
Tue Nov 27 20:06:22 PST 2007


On Tue, Nov 27, 2007 at 07:11:52PM -0800, Yuri wrote:
> > > While booting log says:
> > > Starting file system checks:
> > > <here goes the list of file systems that it reports, this is ok>
> > > mount:  : Operation not permitted.
> > 
> > This is probably a secondary problem.  You apparently have the root device
> > mounted on "" or something like that.
> > What does mount shouw for the root device?
> > 
> No, when I get to shell after this failure during the normal boot process
> mount shows:
> /dev/ad12s1c    /   (ufs,local,read-only)
> swapinfo shows that swap volume is /dev/ad12s1b
 

Is your root partition really on the "c" partition?  The "c" partition
represents the whole disk slice.  Sure you don't mean ad12s1a?

The conflict between using the c partition and swap on the b partion
(which logically is a subset of the entire slice) could be the cause
of EPERM


> > > The major bug seems to be in the 'mount' system call. 'man mount' says that
> > EPERM is returned if "The caller is neither the super-user nor the owner of
> > dir." I am root.
> > 
> > You are apparently attempting to mount the same device twice (even though
> > -u specifies an already-mounted device, the kernel is apparently confused
> > about where it is mounted).
> > 
> I thought that mount command is supposed to pick up the locations correctly,
> so that when I say 'mount -uw /' device should be picked up from the already
> mounted list.
> 
> Also I found that swapon and mount are related in my case. Once swapon is done
> I can't remount root as r/w. And vice versa, when mount -uw is done swapon
> returns EPERM.
> 
> This happens when I boot as single user. When I do swapon consecutive
> 'mount -uw ' fails. When I do 'mount -uw' consecutive swapon fails.
> So I don't have swap at all since this command failed during boot.
> 
> I guess 'nmount' and 'swapon' system calls are similar and somehow interfere
> with each other.
> 
> So I still can't boot normally, only through single user mode and I don't
> have swap at all after this.
> 
> Yuri
> _______________________________________________
> freebsd-bugs at freebsd.org mailing list
> http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-bugs
> To unsubscribe, send any mail to "freebsd-bugs-unsubscribe at freebsd.org"
> 
> 


More information about the freebsd-bugs mailing list