Re: mouse and keyboard fail to work with xorg-server-1.20.11_3,1

From: Michael Gmelin <freebsd_at_grem.de>
Date: Wed, 14 Jul 2021 17:04:44 +0200
On Wed, 14 Jul 2021 16:00:55 +0200
Gary Jennejohn <gljennjohn_at_gmail.com> wrote:

> So, I made the mistake of updating firefox today, which resulted in a
> forced installation of xorg-server-1.20.11_3,1.
> 
> Unfortunately, neither the keyboard nor the mouse worked, even after I
> pkg installed xf86-input-keyboard-1.9.0_4 and
> xf86-input-mouse-1.9.3_3.
> 
> Luckily, I had a full backup of /usr/local which I could restore to
> get a working Xorg.
> 
> Still, it seems rather strange that both the keyboard and mouse
> stopped working even after I installed the supposedly relevant
> drivers.
> 
> Or maybe those aren't the correct drivers?

They aren't, xorg moved to libinput. Maybe all you need is:

    pkg install xf86-input-libinput

> 
> So, does anyone know what I have to do to get a working keyboard and
> mouse with the new xorg-server?
> 

Depends on your version of the OS/installed packages. If installing
libinput won't do the trick, you could try a little tool I wrote last
year to help debugging Xorg's config after the migration. It's probably
a bit outdated at this point:
https://github.com/grembo/xorg-udev-setup-check

See also:
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=196678
Google: kern.evdev.rcpt_mask domain:lists.freebsd.org

-- 
Michael Gmelin
Received on Wed Jul 14 2021 - 15:04:44 UTC

Original text of this message