Issues with ar0(Host Raid) adaptec after upgrade to 8.2

Colin Legendre clegendre at zeropenalty.com
Tue Feb 1 23:02:19 UTC 2011


Hey All,

I'm having an  odd issue, and the only thing I can imagine is that there 
has been a major change between 8.1 and 8.2.

Using the 8.1 kernel everything is dandy.  But when I try to use a newly 
compiled kernel from 8.2(GENERIC) I have no luck.  Root will not mount.

Here are relevant kernel messages under 8.1...


FreeBSD 8.1-RELEASE-p2 #2: Mon Jan 31 19:25:14 EST 2011

atapci2: <Intel ICH7 SATA300 controller> port 
0x30d8-0x30df,0x30cc-0x30cf,0x30d0-0x30d7,0x30c8-0x30cb,0x3060-0x307f 
mem 0xc0000400-0xc00007ff irq 19 at device 31.2 on pci0
atapci2: [ITHREAD]
atapci2: AHCI called from vendor specific driver
atapci2: AHCI v1.10 controller with 4 3Gbps ports, PM not supported
ata4: <ATA channel 0> on atapci2
ata4: [ITHREAD]
ata5: <ATA channel 2> on atapci2
ata5: [ITHREAD]
ad8: 286168MB <Seagate ST3300622AS 3.AAH> at ata4-master UDMA100 SATA 3Gb/s
ad10: 286168MB <Seagate ST3300622AS 3.AAH> at ata5-master UDMA100 SATA 3Gb/s
ar0: 286168MB <Intel MatrixRAID RAID1> status: READY
ar0: disk0 READY (master) using ad8 at ata4-master
ar0: disk1 READY (mirror) using ad10 at ata5-master
GEOM: ad8s1: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).
GEOM: ad10s1: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).
GEOM: ufsid/4bb50de139c19cf4: geometry does not match label (255h,63s != 
16h,63s).
Trying to mount root from ufs:/dev/ar0s1a
WARNING: ufsid/47f409368a08243c expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ufsid/4bb50de139c19cf4 expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ar0s1a expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ad10s1a expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ad8s1a expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ar0s1 expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ad10s1 expected rawoffset 0, found 63
WARNING: ad8s1 expected rawoffset 0, found 63
GEOM: ufsid/4bb50de139c19cf4c: geometry does not match label (255h,63s 
!= 16h,63s).
GEOM: ad10s1a: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).
GEOM: ad10s1c: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).
GEOM: ad8s1a: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).
GEOM: ad8s1c: geometry does not match label (255h,63s != 16h,63s).


Under 8.2 I don't see...

--->atapci2: AHCI called from vendor specific driver
--->atapci2: AHCI v1.10 controller with 4 3Gbps ports, PM not supported

at all, I don't see the drives, nothing   It drops to the 'mountroot' 
prompt and when I do ? the only drive I see is the cd drive.


If I boot back with to 'kernel.old' which is 8.1 Release I have no issues.


Any ideas?


More information about the freebsd-stable mailing list