Compaq DL 360 SMP problem (was: i386/89545: Compaq DL 360 ACPIboot problem)

Peter Blok pblok at bsd4all.org
Wed Oct 4 04:36:33 PDT 2006


According to the acpidump you have CPU=0 and CPU=3. CPU 1 and CPU 2 are
marked disabled. Are you able to move the CPU hardware wise?

Peter

-----Original Message-----
From: owner-freebsd-smp at freebsd.org [mailto:owner-freebsd-smp at freebsd.org]
On Behalf Of Anders Nordby
Sent: Wednesday, October 04, 2006 12:44 PM
To: John Baldwin
Cc: freebsd-acpi at freebsd.org; freebsd-smp at freebsd.org
Subject: Re: Compaq DL 360 SMP problem (was: i386/89545: Compaq DL 360
ACPIboot problem)

Hi,

And old mail here, but I still have this problem getting SMP to work on
the machine.

On Fri, Jan 06, 2006 at 07:53:17AM -0500, John Baldwin wrote:
>>  How can I get SMP running? This worked in 5.x and 4.x, I believe.
> 2) Re: SMP, just to make sure, do you have 'device apic' and 'options SMP'
in 
> your kernel?   Also, can you provide the output of 'acpidump -t' so I can
see 
> what your APIC table (MADT) looks like.  Also, does the kernel find SMP if

> you disable ACPI?

Yes, apic is enabled in the kernel that I run. ACPI is loaded as a
kernel module. If I disable ACPI, FreeBSD also finds only one processor.

I still use the custom dsdt as modified after getting instructions by
you in this PR http://www.freebsd.org/cgi/query-pr.cgi?pr=89545. The
modifications are:

--- vm.asl      Sat Jan  7 12:06:14 2006
+++ vm-fixed.asl        Sat Jan  7 12:08:04 2006
@@ -5,13 +5,13 @@
 /*
   RSDT: Length=52, Revision=1, Checksum=69,
        OEMID=COMPAQ, OEM Table ID=MICRO, OEM Revision=0x2,
-       Creator ID=Ò, Creator Revision=0x162e
+       Creator ID=ASL Creator Revision=0x162e
        Entries={ 0x67ffc040, 0x67ffc100, 0x67fff800, 0x67ffc180 }
  */
 /*
   FACP: Length=116, Revision=1, Checksum=110,
        OEMID=COMPAQ, OEM Table ID=MICRO, OEM Revision=0x2,
-       Creator ID=Ò, Creator Revision=0x162e
+       Creator ID=ASL Creator Revision=0x162e
        FACS=0x67ffc0c0, DSDT=0x67ffc200
        INT_MODEL=APIC
        Preferred_PM_Profile=Unspecified (0)
@@ -84,7 +84,7 @@
 /*
   SPCR: Length=80, Revision=1, Checksum=14,
        OEMID=COMPAQ, OEM Table ID=SPCR_ROM, OEM Revision=0x1,
-       Creator ID=Ò, Creator Revision=0x162e
+       Creator ID=ASL Creator Revision=0x162e
  */
 /*
  * Intel ACPI Component Architecture
@@ -1573,7 +1573,7 @@
         Else
         {
             Store ("PCI0._PRT in PIC mode", Debug)
-            Return (Package (0x08)
+            Return (Package (0x07)
             {
                 Package (0x04)
                 {
@@ -1588,14 +1588,6 @@
                     0x0001FFFF, 
                     0x01, 
                     ITR2, 
-                    0x00
-                }, 
-
-                Package (0x04)
-                {
-                    0x0004FFFF, 
-                    0x00, 
-                    FAKE, 
                     0x00
                 }, 

I'm running 6.1 on the system now, but still FreeBSD sees only one CPU.
When booting the system it lists two:

Processor 1 initialized at 800/133 MHz with 256 Kbyte Cache

Processor 2 initialized at 800/133 MHz with 256 Kbyte Cache


If I try to run with acpi but without the modified dsdt, I get these
pci/cpu/apic/acpi messages on boot:

CPU: Intel Pentium III (797.48-MHz 686-class CPU)
acpi0: <COMPAQ MICRO> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x240-0x243 on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci_link0: apparently invalid index 0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
ida0: <Compaq Integrated Array controller> port 0x2000-0x20ff mem
0xc5000000-0xc5ffffff,0xc4000000-0xc4ffffff irq 5 at device 1.0 on pci0
pci0: <display, VGA> at device 3.0 (no driver attached)
pci0: <base peripheral> at device 4.0 (no driver attached)
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 5.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
pci1: <display, VGA> at device 0.0 (no driver attached)
pci0: <memory> at device 5.1 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 15.0 on pci0
atapci0: <ServerWorks ROSB4 UDMA33 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x2800-0x280f at device 15.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
pcib2: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci_link4: BIOS IRQ 7 for 3.4.INTA is invalid
pci_link2: BIOS IRQ 3 for 3.6.INTA is invalid
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib2
fxp0: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4000-0x403f mem
0xc6fff000-0xc6ffffff,0xc6e00000-0xc6efffff irq 10 at device 4.0 on pci3
fxp1: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4040-0x407f mem
0xc6dff000-0xc6dfffff,0xc6c00000-0xc6cfffff irq 10 at device 5.0 on pci3
ida1: <Compaq Smart Array 4200 controller> port 0x4400-0x44ff mem
0xc6bff000-0xc6bfffff irq 9 at device 6.0 on pci3
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f2-0x3f5 irq 6 drq 2 on acpi0
sio0: <Standard PC COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0

With the custom dsdt, I get:

CPU: Intel Pentium III (797.48-MHz 686-class CPU)
    ACPI-0377: *** Info: Table [SSDT] replaced by host OS
ACPI: overriding DSDT/SSDT with custom table
    ACPI-0377: *** Info: Table [DSDT] replaced by host OS
acpi0: <COMPAQ MICRO> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x240-0x243 on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
ida0: <Compaq Integrated Array controller> port 0x2000-0x20ff mem
0xc5000000-0xc
5ffffff,0xc4000000-0xc4ffffff irq 5 at device 1.0 on pci0
pci0: <display, VGA> at device 3.0 (no driver attached)
pci0: <base peripheral> at device 4.0 (no driver attached)
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 5.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
pci1: <display, VGA> at device 0.0 (no driver attached)
pci0: <memory> at device 5.1 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 15.0 on pci0
atapci0: <ServerWorks ROSB4 UDMA33 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x17
7,0x376,0x2800-0x280f at device 15.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
pcib2: <ACPI Host-PCI bridge> on acpi0
pci_link4: BIOS IRQ 7 for 3.4.INTA is invalid
pci_link2: BIOS IRQ 3 for 3.6.INTA is invalid
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib2
fxp0: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4000-0x403f mem
0xc6fff000-0xc6fffff
f,0xc6e00000-0xc6efffff irq 10 at device 4.0 on pci3
fxp1: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4040-0x407f mem
0xc6dff000-0xc6dffff
f,0xc6c00000-0xc6cfffff irq 10 at device 5.0 on pci3
ida1: <Compaq Smart Array 4200 controller> port 0x4400-0x44ff mem
0xc6bff000-0xc
6bfffff irq 9 at device 6.0 on pci3
acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f2-0x3f5 irq 6 drq 2 on acpi0
sio0: <Standard PC COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0

If I run without ACPI, I get:

CPU: Intel Pentium III (797.48-MHz 686-class CPU)
cpu0 on motherboard
pcib0: <ServerWorks NB6635 3.0LE host to PCI bridge> pcibus 0 on
motherboard
pci0: <PCI bus> on pcib0
ida0: <Compaq Integrated Array controller> port 0x2000-0x20ff mem
0xc5000000-0xc
5ffffff,0xc4000000-0xc4ffffff irq 5 at device 1.0 on pci0
pci0: <display, VGA> at device 3.0 (no driver attached)
pci0: <base peripheral> at device 4.0 (no driver attached)
pcib1: <PCI-PCI bridge> at device 5.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
pci1: <display, VGA> at device 0.0 (no driver attached)
pci0: <memory> at device 5.1 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 15.0 on pci0
atapci0: <ServerWorks ROSB4 UDMA33 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x17
7,0x376,0x2800-0x280f at device 15.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
pcib3: <ServerWorks NB6635 3.0LE host to PCI bridge> pcibus 3 on
motherboard
pci3: <PCI bus> on pcib3
fxp0: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4000-0x403f mem
0xc6fff000-0xc6fffff
f,0xc6e00000-0xc6efffff irq 7 at device 4.0 on pci3
fxp1: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0x4040-0x407f mem
0xc6dff000-0xc6dffff
f,0xc6c00000-0xc6cfffff irq 10 at device 5.0 on pci3
ida1: <Compaq Smart Array 4200 controller> port 0x4400-0x44ff mem
0xc6bff000-0xc
6bfffff irq 3 at device 6.0 on pci3

In any case, I only get one CPU. How to fix?

Acpidump attached.

Bye,

-- 
Anders.



More information about the freebsd-smp mailing list