xorg-server-1.5.3_7, /usr/ports/UPDATING, mouse

Neal Hogan nealhogan at gmail.com
Mon Mar 23 13:04:56 PDT 2009


Well, recently I deinstalled all of my third party apps . . . long story
(some of which is documented on this list) . . . but the short story is that
some were added via the ports tree and others via pkg_add. When it came time
to portupdate, I was having problems and it was brought to my attention
that, among other things, mixing ports and packages may lead to problems.
Also, I didn't do the massive deinstall until after I had portupgraded all
of my packages individually and the mouse/keyboard didn't work with X (it
did at the console). Once this happened I felt compelled to wipe the slate.

So, with no ports/packages installed and starting with a fresh ports tree, I
began installing them one-by-one:

1) cd /usr/ports/path/port
2) make && make install && make clean

I started with xorg. After it was installed, I tried to start X (startx) . .
. no dice . . . no big deal. I created the basic xorg.conf (Xorg
-configure), tried it (Xorg -config xorg.conf.new). X started, but no mouse
activity and ctrl+alt+backspace did not quit X. I had moused enable in
rc.conf and, as I say above the mouse worked (i.e., it moved when asked) at
the console. /usr/ports/UPDATING says that some mouse issues were cleared
up:

"20090124:
 241   AFFECTS: users of x11-servers/xorg-server, sysutils/hal
 242   AUTHOR: rnoland at FreeBSD.org
 243
 244   sysutils/hal has been updated and should now properly detect
 245   mice for use in Xorg.  Use of AllowEmptyInput should no longer
 246   be needed for most users and moused should now work fine."

But, as I say, I have no mouse under X. So, I try adding:

Option      "AllowEmptyInput" "off"

in my xorg.conf and "Hey! We gotta mouse!"

I just rebooted and the mouse still works in X, but just before rebooting I
disabled moused (in rc.conf -> moused_enable="NO"). So, adding the above
line to xorg.conf helped with/without moused. Note that prior to this whole
portupgrade deal I was running 7.1-RELEASE without an xorg.conf, put with an
older xorg.

At this point, I'm not upset b/c everything seems to be working fine. Just
curious what might be going on. Thanks for you time. Below is my dmesg.

1 Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
  2 Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
  3         The Regents of the University of California. All rights
reserved.
  4 FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
  5 FreeBSD 7.1-RELEASE #0: Sat Jan 10 19:07:15 CST 2009
  6     nph at frege.lambdaserver:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
  7 Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
  8 CPU: mobile AMD Athlon(tm) XP2400+ (1788.94-MHz 686-class CPU)
  9   Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x6a0  Stepping = 0
 10
Features=0x383f9ff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMO
V,PAT,PSE36,MMX,FXSR,SSE>
 11   AMD Features=0xc0480800<SYSCALL,MP,MMX+,3DNow!+,3DNow!>
 12 real memory  = 468647936 (446 MB)
 13 avail memory = 444530688 (423 MB)
 14 kbd1 at kbdmux0
 15 ath_hal: 0.9.20.3 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413,
RF5413)
 16 acpi0: <PTLTD   RSDT> on motherboard
 17 acpi0: [ITHREAD]
 18 acpi0: Power Button (fixed)
 19 Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
 20 acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x8008-0x800b on acpi0
 21 acpi_ec0: <Embedded Controller: GPE 0x18> port 0x62,0x66 on acpi0
 22 pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
 23 pci_link5: BIOS IRQ 10 for 0.10.INTA is invalid
 24 pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
 25 agp0: <ATI RS100 AGP bridge> on hostb0
 26 pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
 27 pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
 28 vgapci0: <VGA-compatible display> port 0x9000-0x90ff mem
0xe0000000-0xefffff    ff,0xd0100000-0xd010ffff irq 10 at device 5.0 on pci1
 29 ohci0: <AcerLabs M5237 (Aladdin-V) USB controller> mem
0xd0006000-0xd0006fff     irq 9 at device 2.0 on pci0
 30 ohci0: [GIANT-LOCKED]
 31 ohci0: [ITHREAD]
 32 usb0: OHCI version 1.0, legacy support
 33 usb0: SMM does not respond, resetting
 34 usb0: <AcerLabs M5237 (Aladdin-V) USB controller> on ohci0
 35 usb0: USB revision 1.0
 36 uhub0: <AcerLabs OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on
usb0
37 uhub0: 4 ports with 4 removable, self powered
 38 pcm0: <Acer Labs M5451> port 0x8400-0x84ff mem 0xd0007000-0xd0007fff irq
5 a    t device 6.0 on pci0
 39 pcm0: <Conexant CX20468 AC97 Codec>
 40 pcm0: [GIANT-LOCKED]
 41 pcm0: [ITHREAD]
 42 isab0: <PCI-ISA bridge> at device 7.0 on pci0
 43 isa0: <ISA bus> on isab0
 44 pci0: <simple comms, generic modem> at device 8.0 (no driver attached)
 45 pci0: <network> at device 9.0 (no driver attached)
 46 cbb0: <O2Micro OZ6912/6972 PCI-CardBus Bridge> irq 11 at device 10.0 on
pci0
 47 cardbus0: <CardBus bus> on cbb0
 48 pccard0: <16-bit PCCard bus> on cbb0
 49 cbb0: [ITHREAD]
 50 fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB21/A/AI/A-EP> mem
0xd0009000-0xd00097ff,0    xd0000000-0xd0003fff irq 10 at device 12.0 on
pci0
 51 fwohci0: [FILTER]
 52 fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
 53 fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
 54 fwohci0: EUI64 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a
 55 fwohci0: Phy 1394a available S400, 1 ports.
 56 fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
 57 firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
 58 fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
 59 if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 60 fwe0: Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 61 fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
 62 fwip0: Firewire address: 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a @ 0xfffe00000000, S400,
max    rec 2048
 63 sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
 64 dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
 65 dcons_crom0: bus_addr 0x12bc000
 66 fwohci0: Initiate bus reset
 67 fwohci0: BUS reset
 68 fwohci0: node_id=0xc000ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
 69 atapci0: <AcerLabs M5229 UDMA100 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x    177,0x376,0x8080-0x808f at device 16.0 on pci0
37 uhub0: 4 ports with 4 removable, self powered
 38 pcm0: <Acer Labs M5451> port 0x8400-0x84ff mem 0xd0007000-0xd0007fff irq
5 a    t device 6.0 on pci0
 39 pcm0: <Conexant CX20468 AC97 Codec>
 40 pcm0: [GIANT-LOCKED]
 41 pcm0: [ITHREAD]
 42 isab0: <PCI-ISA bridge> at device 7.0 on pci0
 43 isa0: <ISA bus> on isab0
 44 pci0: <simple comms, generic modem> at device 8.0 (no driver attached)
 45 pci0: <network> at device 9.0 (no driver attached)
 46 cbb0: <O2Micro OZ6912/6972 PCI-CardBus Bridge> irq 11 at device 10.0 on
pci0
 47 cardbus0: <CardBus bus> on cbb0
 48 pccard0: <16-bit PCCard bus> on cbb0
 49 cbb0: [ITHREAD]
 50 fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB21/A/AI/A-EP> mem
0xd0009000-0xd00097ff,0    xd0000000-0xd0003fff irq 10 at device 12.0 on
pci0
 51 fwohci0: [FILTER]
 52 fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
 53 fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
 54 fwohci0: EUI64 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a
 55 fwohci0: Phy 1394a available S400, 1 ports.
 56 fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
 57 firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
 58 fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
 59 if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 60 fwe0: Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 61 fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
 62 fwip0: Firewire address: 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a @ 0xfffe00000000, S400,
max    rec 2048
 63 sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
 64 dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
 65 dcons_crom0: bus_addr 0x12bc000
 66 fwohci0: Initiate bus reset
 67 fwohci0: BUS reset
 68 fwohci0: node_id=0xc000ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
 69 atapci0: <AcerLabs M5229 UDMA100 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x    177,0x376,0x8080-0x808f at device 16.0 on pci0
37 uhub0: 4 ports with 4 removable, self powered
 38 pcm0: <Acer Labs M5451> port 0x8400-0x84ff mem 0xd0007000-0xd0007fff irq
5 a    t device 6.0 on pci0
 39 pcm0: <Conexant CX20468 AC97 Codec>
 40 pcm0: [GIANT-LOCKED]
 41 pcm0: [ITHREAD]
 42 isab0: <PCI-ISA bridge> at device 7.0 on pci0
 43 isa0: <ISA bus> on isab0
 44 pci0: <simple comms, generic modem> at device 8.0 (no driver attached)
 45 pci0: <network> at device 9.0 (no driver attached)
 46 cbb0: <O2Micro OZ6912/6972 PCI-CardBus Bridge> irq 11 at device 10.0 on
pci0
 47 cardbus0: <CardBus bus> on cbb0
 48 pccard0: <16-bit PCCard bus> on cbb0
 49 cbb0: [ITHREAD]
 50 fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB21/A/AI/A-EP> mem
0xd0009000-0xd00097ff,0    xd0000000-0xd0003fff irq 10 at device 12.0 on
pci0
 51 fwohci0: [FILTER]
 52 fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
 53 fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
 54 fwohci0: EUI64 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a
 55 fwohci0: Phy 1394a available S400, 1 ports.
 56 fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
 57 firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
 58 fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
 59 if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 60 fwe0: Ethernet address: 02:0d:9d:43:0c:6a
 61 fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
 62 fwip0: Firewire address: 00:0d:9d:71:9e:43:0c:6a @ 0xfffe00000000, S400,
max    rec 2048
 63 sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
 64 dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
 65 dcons_crom0: bus_addr 0x12bc000
 66 fwohci0: Initiate bus reset
 67 fwohci0: BUS reset
 68 fwohci0: node_id=0xc000ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
 69 atapci0: <AcerLabs M5229 UDMA100 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x    177,0x376,0x8080-0x808f at device 16.0 on pci0
 70 atapci0: using PIO transfers above 137GB as workaround for 48bit DMA
access     bug, expect reduced performance
 71 ata0: <ATA channel 0> on atapci0
 72 ata0: [ITHREAD]
 73 ata1: <ATA channel 1> on atapci0
 74 ata1: [ITHREAD]
 75 pci0: <bridge> at device 17.0 (no driver attached)
 76 sis0: <NatSemi DP8381[56] 10/100BaseTX> port 0x8c00-0x8cff mem
0xd000a000-0x    d000afff irq 11 at device 18.0 on pci0
 77 sis0: Silicon Revision: DP83816A
 78 miibus0: <MII bus> on sis0
 79 nsphyter0: <DP83815 10/100 media interface> PHY 0 on miibus0
 80 nsphyter0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
 81 sis0: Ethernet address: 00:0d:9d:43:2b:a7
 82 sis0: [ITHREAD]
 83 acpi_button0: <Power Button> on acpi0
 84 acpi_lid0: <Control Method Lid Switch> on acpi0
 85 acpi_acad0: <AC Adapter> on acpi0
 86 battery0: <ACPI Control Method Battery> on acpi0
 87 acpi_tz0: <Thermal Zone> on acpi0
 88 atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
 89 atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
 90 kbd0 at atkbd0
 91 atkbd0: [GIANT-LOCKED]
 92 atkbd0: [ITHREAD]
 93 psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
 94 psm0: [GIANT-LOCKED]
 95 psm0: [ITHREAD]
 96 psm0: model IntelliMouse, device ID 3
 97 fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on
acpi0
 98 fdc0: [FILTER]
 99 sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on
acpi    0
100 sio0: type 16550A
101 sio0: [FILTER]
102 cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
103 powernow0: <PowerNow! K7> on cpu0
104 pmtimer0 on isa0
105 orm0: <ISA Option ROMs> at iomem
0xc0000-0xcefff,0xcf000-0xcf7ff,0xdb000-0xd    bfff,0xdc000-0xdffff pnpid
ORM0000 on isa0
106 ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
107 ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
108 ppc0: FIFO with 16/16/16 bytes threshold
109 ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
110 ppbus0: [ITHREAD]
111 ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
112 plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
113 plip0: WARNING: using obsoleted IFF_NEEDSGIANT flag
114 lpt0: <Printer> on ppbus0
115 lpt0: Interrupt-driven port
116 ppc0: [GIANT-LOCKED]
117 ppc0: [ITHREAD]
118 sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
119 sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
120 sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
121 sio1: port may not be enabled
122 vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on
isa0
123 ums0: <Logitech USB Receiver, class 0/0, rev 1.10/25.00, addr 2> on
uhub0
124 ums0: 16 buttons and Z dir.
125 Timecounter "TSC" frequency 1788940443 Hz quality 800
126 Timecounters tick every 1.000 msec
127 firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
128 firewire0: bus manager 0 (me)
129 ad0: 95396MB <Seagate ST9100823A 3.02> at ata0-master UDMA100
130 acd0: CDRW <QSI CD-RW/DVD-ROM SBW-241/VH04> at ata1-master UDMA33
131 Trying to mount root from ufs:/dev/ad0s2a



-- 
www.nealhogan.net          www.lambdaserver.com


More information about the freebsd-questions mailing list