Chaintech AV-710

Andrew Snow andrew at modulus.org
Sat Jun 23 03:55:24 UTC 2007


Hello,  just want to give some feedback about this card in 
6.2-STABLE/i386 and see if there's anything else I need to know.

1. With the binary kernel modules downloaded from here:

http://people.freebsd.org/~ariff/BINARY_MODULES/

It gets detected as:

pcm0: <Envy24HT audio (Generic)> port 0xb800-0xb81f,0xb400-0xb47f irq 22 
at device 1.0 on pci2
pcm0: system configuration
   SubVendorID: 0x1412, SubDeviceID: 0x1724
   XIN2 Clock Source: 24.576MHz(96kHz*256)
   MPU-401 UART(s) #: not implemented
   ADC #: 1
   DAC #: 3
   Multi-track converter type: AC'97(SDATA_OUT:packed)
   S/PDIF(IN/OUT): 0/1 ID# 0x00
   GPIO(mask/dir/state): 0xff/0xff/0xff


No sound comes out at all (spdif or line-out) when trying to play 
anything at all.

2. With kernel module source downloaded from here:

http://envy24.svobodno.com/driver/av710/old/

It detects as:

pcm0: <Envy24HT-S audio(Chaintech AV710)> port 
0xb800-0xb81f,0xb400-0xb47f irq 22 at device 1.0 on pci2
pcm0: system configuration
   SubVendorID: 0x1412, SubDeviceID: 0x1724
   XIN2 Clock Source: 24.576MHz(96kHz*256)
   MPU-401 UART(s) #: not implemented
   ADC #: 1
   DAC #: 3
   Multi-track converter type: I2S(with volume, 192KHz support, 24bit 
resolution, ID#0x4)
   S/PDIF(IN/OUT): 0/1 ID# 0x00
   GPIO(mask/dir/state): 0xff0000/0xff0000/0xff0000

This works very well for all 16 bit audio, tested up to 96Khz!

However when trying to use 24 or 32 bit mode, the audio has several 
"clicks" per second constantly when the output appears to reset to 
0x0000 momentarily.  I have tested with several programs (mplayer, 
madplay, waveplay, etc) with the same results.

(Nb. These cards are very cheap and appear to have an excellent SPDIF 
output.  I appreciate the work that has been done on these drivers so 
far and I would be happy to talk about donate one to anyone who wants to 
have a crack at fixing these problems).

- Andrew


More information about the freebsd-multimedia mailing list