wpa_supplicant and WEP....

Eric Schuele e.schuele at computer.org
Fri Sep 30 07:56:24 PDT 2005


Hello,

I have gotten wpa_supplicant to work fine for WPA-PSK and open sites... 
but I would like it to work with WEP as well.  it appears to associate 
with a WEP site no matter what WEP key I give it.  But whether the key 
is correct or not... I can not get a response from my DHCP server.

My wpa_supplicant entry:
    (Note that no matter what I put for the key... I still get assoc.)
network={
    ssid="OfficeSSID"
    scan_ssid=1
    key_mgmt=NONE
    wep_tx_keyidx=0
    wep_key0="OfficeKey"
}

My dhclient.conf entry:
interface "ath0" {
   send dhcp-client-identifier "fangorn";	
   request subnet-mask, broadcast-address, routers, domain-name-servers, 
domain-name;
}

Kernel Config: (are wlan_* necessary?)
# Wireless LAN support
device		wlan		# 802.11 support
device		wlan_wep	# WLAN WEP kernel module
device		wlan_ccmp	# AES-CCMP crypto support
device		wlan_tkip	# TKIP and Michael cypto support for

# Wirelass NIC cards
device		ath		# Atheros support
device		ath_hal		# Atheros HAL
device		ath_rate_sample # SampleRate Rate Control

fangorn# wpa_supplicant -i ath0 -c /etc/wpa_supplicant.conf -d &
[1] 1057
fangorn# Initializing interface 'ath0' conf '/etc/wpa_supplicant.conf' 
driver 'default'
Configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf' -> '/etc/wpa_supplicant.conf'
Reading configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf'
ctrl_interface='/var/run/wpa_supplicant'
ctrl_interface_group=0 (from group name 'wheel')
Priority group 0
    id=0 ssid='home'
    id=1 ssid='office-g'
    id=2 ssid='dragnfly'
Initializing interface (2) 'ath0'
Own MAC address: 00:0e:9b:53:31:9d
wpa_driver_bsd_set_wpa: enabled=1
wpa_driver_bsd_set_wpa_internal: wpa=3 privacy=1
wpa_driver_bsd_del_key: keyidx=0
wpa_driver_bsd_del_key: keyidx=1
wpa_driver_bsd_del_key: keyidx=2
wpa_driver_bsd_del_key: keyidx=3
wpa_driver_bsd_set_countermeasures: enabled=0
wpa_driver_bsd_set_drop_unencrypted: enabled=1
Setting scan request: 0 sec 100000 usec
Starting AP scan (specific SSID)
Scan SSID - hexdump_ascii(len=17):
      77 4c 41 4e 5f 57 45 50 5f 4b 78 36 4c 30 34 6f   home
      32                                                2
Received 0 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 0
0: 96:0f:a4:ef:3c:4a ssid='AMO' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
1: 00:0c:41:0b:fe:c5 ssid='office-a' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
2: 00:0f:66:10:d6:da ssid='' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
Starting AP scan (specific SSID)
Scan SSID - hexdump_ascii(len=10):
      6c 61 71 75 69 6e 74 61 2d 67                     office-g
Received 0 bytes of scan results (3 BSSes)
Scan results: 3
Selecting BSS from priority group 0
0: 96:0f:a4:ef:3c:4a ssid='AMO' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
1: 00:0c:41:0b:fe:c5 ssid='office-a' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
2: 00:0f:66:10:d6:da ssid='office-g' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
    skip - no WPA/RSN IE
    selected non-WPA AP 00:0f:66:10:d6:da ssid='office-g'
Trying to associate with 00:0f:66:10:d6:da (SSID='office-g' freq=2437 MHz)
Cancelling scan request
Automatic auth_alg selection: 0x1
No keys have been configured - skip key clearing
wpa_driver_bsd_set_key: alg=WEP addr=ff:ff:ff:ff:ff:ff key_idx=0 
set_tx=1 seq_len=0 key_len=7
wpa_driver_bsd_set_drop_unencrypted: enabled=1
wpa_driver_bsd_associate: ssid 'office-g' wpa ie len 0 pairwise 4 group 
4 key mgmt 2
wpa_driver_bsd_associate: set PRIVACY 1
Setting authentication timeout: 5 sec 0 usec
Association event - clear replay counter
Associated to a new BSS: BSSID=00:0f:66:10:d6:da
Associated with 00:0f:66:10:d6:da
Cancelling authentication timeout

fangorn# ifconfig
ath0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
	inet 0.0.0.0 netmask 0xff000000 broadcast 255.255.255.255
	ether 00:0e:9b:53:31:9d
	media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect (DS/1Mbps)
	status: associated
	ssid office-g channel 6 bssid 00:0f:66:10:d6:da
	authmode OPEN privacy ON deftxkey 1 wepkey 1:104-bit txpowmax 54
	protmode CTS roaming MANUAL bintval 100
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384
	inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
fangorn# dhclient ath0
DHCPREQUEST on ath0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPREQUEST on ath0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 6
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
^C
fangorn# exit

uname -a
FreeBSD fangorn.nxdomain.org 6.0-BETA5 FreeBSD 6.0-BETA5 #29: Wed Sep 28 
11:47:26 CDT 2005 
root at fangorn.nxdomain.org:/usr/obj/usr/src/sys/CUSTOM_6  i386

What have I done wrong???  Any other info needed can be provided.

Thanks.

-- 
Regards,
Eric


More information about the freebsd-current mailing list