atapicam not working under -CURRENT

Jeremy Messenger mezz7 at cox.net
Sat Sep 10 14:45:09 PDT 2005


On Sat, 10 Sep 2005 15:10:09 -0500, Joe Marcus Clarke <marcus at FreeBSD.org>  
wrote:

> I have a desktop machine running recent -CURRENT on which atapicam does
> not work.  That is to say, applications that try to access the CD-ROM
> using CAM fail claiming it's a non-MMC unit, for example.  For example,
> growisofs reports:
>
> GET CONFIGURATION failed with SK=5h/ASC=20h/ACQ=00h
>
> cdrecord reports:
>
> Warning: controller returns wrong size for CD capabilities page
>
> I have tried DMA and non-DMA modes, but neither work.  This drive has
> not worked under atapicam for as long as I can remember.  Here is the
> link to the verbose dmesg output including the errors seen at boot-time
> when a disc is inserted into the drive:
>
> http://www.marcuscom.com/downloads/jclarke-pc_dmesg.txt

I kind of have the same problem when I am trying to burn on blank CD-R  
here w/ atapicam on RELENG_6.

====================================
# uname -a
FreeBSD mezz.mezzweb.com 6.0-BETA4 FreeBSD 6.0-BETA4 #0: Mon Sep  5  
18:34:38 CDT 2005     mezz at mezz.mezzweb.com:/usr/obj/usr/src/sys/BSDRULZ   
i386
====================================

http://people.freebsd.org/~mezz/dmesg-v.txt (bottom)
====================================
(cd0:ata1:0:0:0): error 22
(cd0:ata1:0:0:0): Unretryable Error
(cd0:ata1:0:0:0): error 22
(cd0:ata1:0:0:0): Unretryable Error
(cd0:ata1:0:0:0): READ TOC/PMA/ATIP {MMC Proposed}. CDB: 43 0 0 0 0 0 0 0  
4 0
(cd0:ata1:0:0:0): CAM Status: SCSI Status Error
(cd0:ata1:0:0:0): SCSI Status: Check Condition
(cd0:ata1:0:0:0): ILLEGAL REQUEST asc:24,0
(cd0:ata1:0:0:0): Invalid field in CDB
(cd0:ata1:0:0:0): (cd0:ata1:0:0:0): READ TOC/PMA/ATIP {MMC Proposed}. CDB:  
43 0 0 0 0 0 0 0 4 0
(cd0:ata1:0:0:0): ILLEGAL REQUEST asc:24,0
(cd0:ata1:0:0:0): Invalid field in CDB
Unretryable error
(cd0:ata1:0:0:0): error 22
(cd0:ata1:0:0:0): Unretryable Error
scsi_cd.c::ioctl cmd=40046304 error=22
====================================

====================================
# atacontrol list
ATA channel 0:
     Master:  ad0 <ST3120026A/8.54> ATA/ATAPI revision 6
     Slave:       no device present
ATA channel 1:
     Master: acd0 <LITE-ON COMBO SOHC-5232K/NK07> ATA/ATAPI revision 5
     Slave:       no device present
ATA channel 2:
     Master:      no device present
     Slave:       no device present
ATA channel 3:
     Master:      no device present
     Slave:       no device present
====================================

====================================
# camcontrol devlist
<LITE-ON COMBO SOHC-5232K NK07>    at scbus2 target 0 lun 0 (pass0,cd0)
====================================

BTW: I can mount CD just fine.

Cheers,
Mezz

> Any help would be appreciated.  Thanks.
>
> Joe


-- 
mezz7 at cox.net  -  mezz at FreeBSD.org
FreeBSD GNOME Team
http://www.FreeBSD.org/gnome/  -  gnome at FreeBSD.org


More information about the freebsd-current mailing list