skype on current/5.x and maestro-2E sound

Ariff Abdullah skywizard at MyBSD.org.my
Mon May 16 12:53:46 PDT 2005



On Mon, 16 May 2005 21:33:24 +0200
Pav Lucistnik <pav at FreeBSD.org> wrote:
> Ariff Abdullah pí¹e v út 17. 05. 2005 v 03:24 +0800:
> > On Mon, 16 May 2005 18:04:51 +0200
> > Divacky Roman <xdivac02 at stud.fit.vutbr.cz> wrote:
> > > On Mon, May 16, 2005 at 10:50:39PM +0800, Ariff Abdullah wrote:
> > > > On Sun, 15 May 2005 22:15:22 +0300
> > > > Ion-Mihai Tetcu <itetcu at people.tecnik93.com> wrote:
> > > > > On Sun, 15 May 2005 20:59:50 +0200
> > > > > Pav Lucistnik <pav at FreeBSD.org> wrote:
> > > > > 
> > > > > > Ion-Mihai Tetcu pí¨e v ne 15. 05. 2005 v 21:51 +0300:
> > > > > > > On Sun, 15 May 2005 20:35:40 +0200
> > > > > > > Pav Lucistnik <pav at FreeBSD.org> wrote:
> > > > > > > 
> > > > > > > > Edwin L. Culp pí?e v ne 15. 05. 2005 v 12:14 -0500:
> > > > > > > > > Quoting Divacky Roman <xdivac02 at stud.fit.vutbr.cz>:
> > > > > > > > > 
> > > > > > > > > > On Sun, May 15, 2005 at 02:41:24AM -0700, Julian
> > > > > > > > > > Elischer wrote:
> > > > > > > > > >> cpghost at cordula.ws wrote:
> > > > > > > > > >> >On Sat, May 14, 2005 at 06:51:48PM -0700, Julian
> > > > > > > > > >Elischer wrote: > >
> > > > > > > > > >> >>Has anyone run skype successfully on these
> > > > > > > > > >versions (5 or 6) of freeBSD? > >>I can run it
> > > > > > > > > >successfully on 4.x but on my 5.x machine the audio
> > > > > > > > > >is > >>completely > >>broken up. like someone is
> > > > > > > > > >chopping the audio stream. > >
> > > > > > > > > >> >
> > > > > > > > > >> >I'm running Skype on 5.4 (via82c686). On an AMD
> > > > > > > > > >Duron 1200 MHz, the > >sound quality is all right;
> > > > > > > > > >on an EPIA 5000 Eden 500 MHz (also via82c686), >
> > > > > > > > > >>the sound is totally chopped and it is impossible
> > > > > > > > > >to follow. > > hmm so maybe its the fact that my
> > > > > > > > > >machine is too slow.. it's also 500MHz > my 1GHz
> > > > > > > > > >4.11 machine seems to run it fine.
> > > > > > > > > >
> > > > > > > > > > I have exactly the same problem (broken sound)
> > > > > > > > > > pcm0: <VIA VT8237> at io 0xe800 irq 12 kld
> > > > > > > > > > snd_via8233 (5p/1r/0v channels duplex default)
> > > > > > > > > 
> > > > > > > > > I had this on all my AMD/Athlon boards with the via
> > > > > > > > > sound chipset.  I  found a reference to the problem,
> > > > > > > > > no solution, on one of the Skype  BB's.  I finally
> > > > > > > > > just disabled the onboard sound and added cheap 
> > > > > > > > > available sound cards and they all have worked
> > > > > > > > > great.  I've tried to  get the via sound to work a
> > > > > > > > > couple of times after that, without success.
> > > > > > > > 
> > > > > > > > Same story, different solution. With Open Sound
> > > > > > > > drivers from www.opensound.com Skype works correctly.
> > > > > > > 
> > > > > > > Is this with via8235/8237 on -STABLE ?
> > > > > > 
> > > > > > pcm0: <VIA VT8237> port 0xb400-0xb4ff irq 22 at device
> > > > > > 17.5 on pci0 pcm0: <Avance Logic ALC850 AC97 Codec>
> > > > > > 
> > > > > > Both RELENG_5/i386 and RELENG_5/amd64 (different boards,
> > > > > > same chip)
> > > > > 
> > > > > 
> > > > > Yup, I got one of this.
> > > > > 
> > > > >
> > > >  
> > > > Can you guys with snd_via8233 driver try these patches?
> > > > 
> > > > http://staff.mybsd.org.my/skywizard/FreeBSD/sound/via8233.c.diff
> > > > http://staff.mybsd.org.my/skywizard/FreeBSD/sound/vchan.c.diff
> > > > 
> > > > set your hw.snd.maxautovchans or hw.snd.pcm0.vchans
> > > > appropriately, add hint.pcm.0.via_dxs_disabled="1" into your
> > > > /boot/device.hints and possibly with option PREEMPTION in
> > > > kernel.
> > > 
> > > I tried this patch and with:
> > > sysctl hw.snd.maxautovchans=1
> > > sysctl hw.snd.pcm0.vchans=1
> > > 
> > > it works! so vchans seems to be the culprit... also one has to
> > > disable hint.pcm.0.via_dxs_disabled="1"
> > > 
> > > from my pov its an improvement! but why is vchans making such
> > > big regression? shouldnt be via_dsx_disabled set on default on
> > > rev=0x78 (rev I use)?
> > > 
> > > thnx, what other info/help can I provide?
> > > 
> > > roman
> > 
> > Nice to hear that. How about other patches from
> 
> Works nicely with Skype now too... any chance to get the patches
> into the tree? What does that dxs_disabled thing really do? Would it
> hurt to disable it per default?
> 

VIA DXS (Direct Xcess ?) is the *hardware* way to achive concurrent
playback channels. While it seems nice, coupling with current freebsd
sound driver is quite problematic, and it's also limited to no more
than 4 or 5 playback channels. Using our superior vchans
implementation looks better, in this regard.

--

Ariff Abdullah
MyBSD

http://www.MyBSD.org.my (IPv6/IPv4)
http://staff.MyBSD.org.my (IPv6/IPv4)
http://tomoyo.MyBSD.org.my (IPv6/IPv4)


More information about the freebsd-current mailing list