Sound in FreeBSD 5.3 Beta2

Danny Braniss danny at cs.huji.ac.il
Sat Sep 4 00:35:07 PDT 2004


> On Thursday 02 September 2004 08:00 am, Derrick Edwards wrote:
> 
> Matti made the suggestion to compile snd_ich in the kernel so I did. Still, I 
> am not able to hear any sound. Any more ideas? Am I the only once having this 
> problem? 
> Thanks Derrick 
> 
> 
> >  I am having probs with sound. I have read a bunch of postings and tried
> > the following things.
> >
> > 1. added device sound to the kernel
> >
> > 2. added  snd_driver_load="YES" to /boot/loader.conf just to get it
> > working. *When I initially added  snd_driver_load="YES", I got some sound
> > then it crashed, and never came back.
> >
> > 3. added this to /boot/device.hints because it was in the man page.
> >  hint.pcm.0.at="isa"
> >      hint.pcm.0.irq="5"
> >      hint.pcm.0.drq="1"
> >      hint.pcm.0.flags="0x0"
> >
> > 4. Even tried to add pcm to the kernel. (ofcourse it did not work)
> >
> > This is the output of pciconf
> >
> > pcm0 at pci0:31:5: class=0x040100 card=0x4941434d chip=0x24c58086 rev=0x02
> > hdr=0x00
> >     vendor   = 'Intel Corporation'
> >     device   = '82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio
> > Controller' class    = multimedia
> >     subclass = audio
> > I would appreciate any assistance in this manner.
> > Thanks
> > Derrick

look at the dmesg, and search for pcm0, and see if all is ok.
in my case:
pcm0: <Nvidia nForce2> port 0xdc00-0xdc7f,0xd800-0xd8ff mem 
0xdd081000-0xdd081fff irq 20 at device 6.0 on pci0
pcm0: [GIANT-LOCKED]
pcm0: cannot reset channel 0
pcm0: unable to initialize the card
device_attach: pcm0 attach returned 6

by chance, i disabled agp and sound is now working!

...
pcm0: <Avance Logic ALC650 AC97 Codec>

go figure!

	danny




More information about the freebsd-current mailing list