kern/141212: ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED

O. Hartmann ohartman at zedat.fu-berlin.de
Sun Dec 6 10:00:15 UTC 2009


>Number:         141212
>Category:       kern
>Synopsis:       ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
>Confidential:   no
>Severity:       non-critical
>Priority:       low
>Responsible:    freebsd-bugs
>State:          open
>Quarter:        
>Keywords:       
>Date-Required:
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   current-users
>Arrival-Date:   Sun Dec 06 10:00:14 UTC 2009
>Closed-Date:
>Last-Modified:
>Originator:     O. Hartmann
>Release:        FreeBSD 8.0-STABLE/AMD64 r200128
>Organization:
FU Berlin
>Environment:
FreeBSD foo.fighter.org 8.0-STABLE FreeBSD 8.0-STABLE #39 r200128: Sat Dec  5 17:20:27 UTC 2009     root at foo.fighter.org:/usr/obj/usr/src/sys/FOO  amd64

>Description:
Having attached a high-end keyboard USB-attached 'DAS keyboard' to my private FreeBSD box. Since then, the kernel drops error messages:

ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED

I'm able to disable these messages via
sysctl hw.usb.ukbd.no_leds=0

but then I can't see anymore wheter CAPSLOCK or NUMLOCK are enabled or not.

Appended is the dmesg output. I realised that the USB controller seems to be unrecognised (MoBo is an oldish ASUS A8N32-SLI, based on nVidia CK804/X16 nForce4X16).

------------
------------
Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 8.0-STABLE #39 r200128: Sat Dec  5 17:20:27 UTC 2009
    root at foo.fighter.org:/usr/obj/usr/src/sys/FOO amd64
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ (2310.01-MHz K8-class CPU)
  Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x10ff0  Stepping = 0
  Features=0x78bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2>
  AMD Features=0xe2500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,LM,3DNow!+,3DNow!>
  AMD Features2=0x1<LAHF>
real memory  = 2147483648 (2048 MB)
avail memory = 2060111872 (1964 MB)
ACPI APIC Table: <A_M_I_ OEMAPIC >
ioapic0 <Version 1.1> irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
acpi0: <A_M_I_ OEMXSDT> on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, 7ff00000 (3) failed
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 850
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x508-0x50b on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pci0: <memory, RAM> at device 0.0 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.1 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.2 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.3 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.4 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.5 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.6 (no driver attached)
pci0: <memory, RAM> at device 0.7 (no driver attached)
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
atapci0: <SiI 3132 SATA300 controller> port 0xbc00-0xbc7f mem 0xdfcffc00-0xdfcffc7f,0xdfcf8000-0xdfcfbfff irq 16 at device 0.0 on pci1
atapci0: [ITHREAD]
ata2: <ATA channel 0> on atapci0
ata2: [ITHREAD]
ata3: <ATA channel 1> on atapci0
ata3: [ITHREAD]
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 3.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
mskc0: <Marvell Yukon 88E8053 Gigabit Ethernet> port 0xc800-0xc8ff mem 0xdfdfc000-0xdfdfffff irq 17 at device 0.0 on pci2
msk0: <Marvell Technology Group Ltd. Yukon EC Id 0xb6 Rev 0x02> on mskc0
msk0: Ethernet address: 00:15:f2:a2:79:aa
miibus0: <MII bus> on msk0
e1000phy0: <Marvell 88E1111 Gigabit PHY> PHY 0 on miibus0
e1000phy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
mskc0: [FILTER]
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 4.0 on pci0
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xd000-0xd0ff mem 0xc0000000-0xcfffffff,0xdfee0000-0xdfeeffff irq 17 at device 0.0 on pci3
drm0: <ATI Radeon 4800 Series> on vgapci0
info: [drm] MSI enabled 1 message(s)
vgapci0: child drm0 requested pci_enable_busmaster
info: [drm] Initialized radeon 1.31.0 20080613
hdac0: <ATI RV770 High Definition Audio Controller> mem 0xdfefc000-0xdfefffff irq 16 at device 0.1 on pci3
hdac0: HDA Driver Revision: 20091113_0138
hdac0: [ITHREAD]
pci0: <memory> at device 9.0 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 10.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
nfsmb0: <nForce2/3/4 MCP SMBus Controller> port 0xac00-0xac1f,0x600-0x63f,0x700-0x73f irq 20 at device 10.1 on pci0
smbus0: <System Management Bus> on nfsmb0
smb0: <SMBus generic I/O> on smbus0
nfsmb1: <nForce2/3/4 MCP SMBus Controller> on nfsmb0
smbus1: <System Management Bus> on nfsmb1
smb1: <SMBus generic I/O> on smbus1
ohci0: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xdfbfe000-0xdfbfefff irq 21 at device 11.0 on pci0
ohci0: [ITHREAD]
usbus0: <OHCI (generic) USB controller> on ohci0
ehci0: <NVIDIA nForce4 USB 2.0 controller> mem 0xdfbffc00-0xdfbffcff irq 22 at device 11.1 on pci0
ehci0: [ITHREAD]
usbus1: EHCI version 1.0
usbus1: <NVIDIA nForce4 USB 2.0 controller> on ehci0
atapci1: <nVidia nForce CK804 UDMA133 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xffa0-0xffaf at device 15.0 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci1
ata0: [ITHREAD]
ata1: <ATA channel 1> on atapci1
ata1: [ITHREAD]
atapci2: <nVidia nForce CK804 SATA300 controller> port 0xa480-0xa487,0xa400-0xa403,0xa080-0xa087,0xa000-0xa003,0x9c00-0x9c0f mem 0xdfbfd000-0xdfbfdfff irq 23 at device 16.0 on pci0
atapci2: [ITHREAD]
ata4: <ATA channel 0> on atapci2
ata4: [ITHREAD]
ata5: <ATA channel 1> on atapci2
ata5: [ITHREAD]
atapci3: <nVidia nForce CK804 SATA300 controller> port 0x9880-0x9887,0x9800-0x9803,0x9480-0x9487,0x9400-0x9403,0x9080-0x908f mem 0xdfbfc000-0xdfbfcfff irq 20 at device 17.0 on pci0
atapci3: [ITHREAD]
ata6: <ATA channel 0> on atapci3
ata6: [ITHREAD]
ata7: <ATA channel 1> on atapci3
ata7: [ITHREAD]
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 18.0 on pci0
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
rl0: <RealTek 8139 10/100BaseTX> port 0xe800-0xe8ff mem 0xdffffc00-0xdffffcff irq 16 at device 7.0 on pci4
miibus1: <MII bus> on rl0
rlphy0: <RealTek internal media interface> PHY 0 on miibus1
rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
rl0: Ethernet address: 00:e0:7d:78:b4:ec
rl0: [ITHREAD]
pcm0: <Envy24GT audio (M-Audio Revolution 5.1)> port 0xec00-0xec1f,0xe480-0xe4ff irq 18 at device 8.0 on pci4
pcm0: [GIANT-LOCKED]
pcm0: [ITHREAD]
pcm0: system configuration
  SubVendorID: 0x1412, SubDeviceID: 0x3631
  XIN2 Clock Source: 49.152MHz(192kHz*256)
  MPU-401 UART(s) #: not implemented
  ADC #: 1
  DAC #: 3
  Multi-track converter type: I2S(with volume, 192KHz support, 24bit resolution, ID#0x0)
  S/PDIF(IN/OUT): 0/1 ID# 0x00
  GPIO(mask/dir/state): 0x3fff05/0x4000fa/0x4000f0
fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB22/A> mem 0xdffff000-0xdffff7ff,0xdfff8000-0xdfffbfff irq 17 at device 11.0 on pci4
fwohci0: [ITHREAD]
fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=1)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
fwohci0: EUI64 00:11:d8:00:00:8c:1f:22
fwohci0: Phy 1394a available S400, 2 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
dcons_crom0: bus_addr 0x1244000
sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: fwohci_intr_core: BUS reset
fwohci0: fwohci_intr_core: node_id=0x00000000, SelfID Count=1, CYCLEMASTER mode
nfe0: <NVIDIA nForce4 CK804 MCP9 Networking Adapter> port 0x9000-0x9007 mem 0xdfbfb000-0xdfbfbfff irq 21 at device 19.0 on pci0
miibus2: <MII bus> on nfe0
e1000phy1: <Marvell 88E1111 Gigabit PHY> PHY 1 on miibus2
e1000phy1:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-FDX, auto
nfe0: Ethernet address: 00:15:f2:a2:85:ba
nfe0: [FILTER]
pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 22.0 on pci0
pci5: <ACPI PCI bus> on pcib5
pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 23.0 on pci0
pci6: <ACPI PCI bus> on pcib6
amdtemp0: <AMD K8 Thermal Sensors> on hostb3
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
ACPI Warning: \\_SB_.PCI0.SBRG.FDC_._FDE: Return type mismatch - found Package, expected Buffer 20090521 nspredef-1051
fdc0: <floppy drive controller (FDE)> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on acpi0
fdc0: [FILTER]
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
acpi_throttle0: <ACPI CPU Throttling> on cpu0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <8 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
fb0 at vga0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
Timecounter "TSC" frequency 2310007981 Hz quality 800
Timecounters tick every 1.333 msec
IPsec: Initialized Security Association Processing.
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0 cable IRM irm(0)  (me) 
firewire0: bus manager 0 
usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
ugen0.1: <nVidia> at usbus0
uhub0: <nVidia OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus0
ugen1.1: <nVidia> at usbus1
uhub1: <nVidia EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
uhub0: 10 ports with 10 removable, self powered
acd0: DVDR <HL-DT-ST DVDRAM GH22LS50/TL01> at ata3-master SATA150
ad8: 476940MB <WDC WD5001AALS-00L3B2 01.03B01> at ata4-master SATA300
ad10: 953869MB <WDC WD1001FALS-00J7B0 05.00K05> at ata5-master SATA300
ad12: 953869MB <WDC WD1001FALS-00J7B1 05.00K05> at ata6-master SATA300
ad14: 152627MB <SAMSUNG HD160JJ ZM100-47> at ata7-master SATA300
hdac0: HDA Codec #0: ATI R6xx HDMI
pcm1: <HDA ATI R6xx HDMI PCM #0 HDMI> at cad 0 nid 1 on hdac0
GEOM: ad14: partition 1 does not end on a track boundary.
acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 sks=0x40 0x00 0x01
(probe0:ata0:0:0:0): TEST UNIT READY. CDB: 0 0 0 0 0 0 
(probe0:ata0:0:0:0): CAM Status: SCSI Status Error
(probe0:ata0:0:0:0): SCSI Status: Check Condition
(probe0:ata0:0:0:0): NOT READY asc:3a,1
(probe0:ata0:0:0:0): Medium not present - tray closed
(probe0:ata0:0:0:0): Unretryable error
acd0: FAILURE - INQUIRY ILLEGAL REQUEST asc=0x24 ascq=0x00 sks=0x40 0x00 0x01
cd0 at ata0 bus 0 scbus1 target 0 lun 0
cd0: <HL-DT-ST DVDRAM GH22LS50 TL01> Removable CD-ROM SCSI-0 device 
cd0: 150.000MB/s transfers
cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present - tray closed
Root mount waiting for: usbus1
uhub1: 10 ports with 10 removable, self powered
Root mount waiting for: usbus1
Root mount waiting for: usbus1
ugen0.2: <Logitech> at usbus0
ums0: <Logitech G9x Laser Mouse, class 0/0, rev 2.00/58.00, addr 2> on usbus0
ums0: 16 buttons and [XYZ] coordinates ID=0
ukbd0: <Logitech G9x Laser Mouse, class 0/0, rev 2.00/58.00, addr 2> on usbus0
kbd2 at ukbd0
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ugen1.2: <vendor 0x05e3> at usbus1
uhub2: <vendor 0x05e3 USB2.0 Hub, class 9/0, rev 2.00/7.02, addr 2> on usbus1
uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
Root mount waiting for: usbus1
ugen1.3: <vendor 0x04d9> at usbus1
ukbd1: <vendor 0x04d9 product 0x2013, class 0/0, rev 1.10/1.03, addr 3> on usbus1
kbd3 at ukbd1
ums1: <vendor 0x04d9 product 0x2013, class 0/0, rev 1.10/1.03, addr 3> on usbus1
Root mount waiting for: usbus1
ugen1.4: <vendor 0x0424> at usbus1
uhub3: <vendor 0x0424 product 0x2504, class 9/0, rev 2.00/0.01, addr 4> on usbus1
uhub3: 4 ports with 4 removable, self powered
Root mount waiting for: usbus1
ugen1.5: <Chicony Electronics Co., Ltd.> at usbus1
Trying to mount root from ufs:/dev/ad8s1a
ZFS NOTICE: Prefetch is disabled by default if less than 4GB of RAM is present;
            to enable, add "vfs.zfs.prefetch_disable=0" to /boot/loader.conf.
ZFS filesystem version 13
ZFS storage pool version 13
pf: started
altq: started
rl0: link state changed to UP
info: [drm] Setting GART location based on new memory map
info: [drm] Loading RV770/RV790 Microcode
info: [drm] Resetting GPU
info: [drm] writeback test succeeded in 1 usecs
drm0: [ITHREAD]
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ukbd_set_leds_callback:700: error=USB_ERR_STALLED
ohartmann: 

>How-To-Repeat:

>Fix:


>Release-Note:
>Audit-Trail:
>Unformatted:


More information about the freebsd-bugs mailing list