[Bug 258252] FreeBSD 13.0 xorg installation does not run on pure UEFI system.

From: <bugzilla-noreply_at_freebsd.org>
Date: Fri, 03 Sep 2021 16:08:03 +0000
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=258252

            Bug ID: 258252
           Summary: FreeBSD 13.0 xorg installation does not run on pure
                    UEFI system.
           Product: Ports & Packages
           Version: Latest
          Hardware: amd64
                OS: Any
            Status: New
          Severity: Affects Only Me
          Priority: ---
         Component: Individual Port(s)
          Assignee: ports-bugs_at_FreeBSD.org
          Reporter: karel.gardas_at_centrum.cz
 Attachment #227646 text/plain
         mime type:

Created attachment 227646
  --> https://bugs.freebsd.org/bugzilla/attachment.cgi?id=227646&action=edit
Xorg log

Hello,

following handbook, I've done completely clean installation of FreeBSD 13.0 on
amd64 machine (kontron board + W-2123 + 8GB RAM + AMD R5 230 1GB GPU.

I've installed xorg by:

# pkg install xorg

and then on a user in wheel group I've attempted to start X by:

$ startx

the result is:

xauth:  file /home/karel/.serverauth.36307 does not exist


X.Org X Server 1.20.11
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: FreeBSD 13.0-RELEASE-p4 amd64 
Current Operating System: FreeBSD freebsd 13.0-RELEASE FreeBSD 13.0-RELEASE #0
releng/13.0-n244733-ea31abc261f: Fri Apr  9 04:24:09 UTC 2021    
root_at_releng1.nyi.freebsd.org:/usr/obj/usr/src/amd64.amd64/sys/GENERIC amd64
Build Date: 26 August 2021  07:50:47AM

Current version of pixman: 0.40.0
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Sep  3 18:05:32 2021
(==) Using system config directory "/usr/local/share/X11/xorg.conf.d"
scfb trace: probe start
scfb trace: probe done
(EE) 
Fatal server error:
(EE) Cannot run in framebuffer mode. Please specify busIDs        for all
framebuffer devices
(EE) 
(EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
         at http://wiki.x.org
 for help. 
(EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional
information.
(EE) 
(EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


Recommended Xorg.0.log is attached to this report too.

Now, my question is how to proceed as handbook concentrate attention to
possibly old platforms/system and not new one like pure UEFI + fb.

Thanks!
Karel

-- 
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
Received on Fri Sep 03 2021 - 16:08:03 UTC

Original text of this message