[Bug 257728] databases/mariadb105-server: 10.5.12 causes corrupted TRX_NO 488005401dea0a2

From: <bugzilla-noreply_at_freebsd.org>
Date: Tue, 10 Aug 2021 07:17:45 +0000
https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=257728

            Bug ID: 257728
           Summary: databases/mariadb105-server: 10.5.12 causes corrupted
                    TRX_NO 488005401dea0a2
           Product: Ports & Packages
           Version: Latest
          Hardware: Any
                OS: Any
            Status: New
          Severity: Affects Only Me
          Priority: ---
         Component: Individual Port(s)
          Assignee: brnrd_at_freebsd.org
          Reporter: mfechner_at_FreeBSD.org
             Flags: maintainer-feedback?(brnrd_at_freebsd.org)
          Assignee: brnrd_at_freebsd.org

I rolled this now version now out, but one server get a direct crash on start:
2021-08-10  8:53:26 0 [Note] InnoDB: Uses event mutexes
2021-08-10  8:53:26 0 [Note] InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.11
2021-08-10  8:53:26 0 [Note] InnoDB: Number of pools: 1
2021-08-10  8:53:26 0 [Note] InnoDB: Using crc32 + pclmulqdq instructions
2021-08-10  8:53:26 0 [Note] InnoDB: Initializing buffer pool, total size =
1073741824, chunk size = 134217728
2021-08-10  8:53:27 0 [Note] InnoDB: Completed initialization of buffer pool
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] InnoDB: corrupted TRX_NO 488005401dea0a2
2021-08-10  8:53:27 0 [Note] InnoDB: Retry with innodb_force_recovery=5
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] InnoDB: Plugin initialization aborted with error
Data structure corruption
2021-08-10  8:53:27 0 [Note] InnoDB: Starting shutdown...
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] Plugin 'InnoDB' init function returned error.
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE
failed.
2021-08-10  8:53:27 0 [Note] Plugin 'FEEDBACK' is disabled.
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
2021-08-10  8:53:27 0 [ERROR] Aborting

I tried it with different database backup, all the same problem.
After a downgrade to 10.5.11 it was working again.

This FreeBSD server is running on a virtual platform (I think it is KVM but I'm
not sure).
I'm not sure if this crash is related that FreeBSD runs as a virtual machine,
but as all my other machines are running fine with the new version, it could be
related to this.

-- 
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
Received on Tue Aug 10 2021 - 07:17:45 UTC

Original text of this message