em driver regression

Jack Vogel jfvogel at gmail.com
Thu Apr 8 17:06:52 UTC 2010


On Thu, Apr 8, 2010 at 10:01 AM, Brandon Gooch
<jamesbrandongooch at gmail.com>wrote:

> On Thu, Apr 8, 2010 at 11:52 AM, Jack Vogel <jfvogel at gmail.com> wrote:
> > Mike, I noticed this connection is only 100Mb, that isn't accidental?
> And,
> > is it possible for
> > you to check a connection at 1Gb and see if the watchdogs don't happen.
> >
> > My test engineer is running this code, and we are having trouble
> repro'ing
> > the issue, so any
> > clues might help. Is the kernel 64 or 32 bit?
> >
> > Jack
> >
>
> Not to butt in or anything...
>

Not butting in :)  OK, so this all looks fine or am I missing something?

Jack


>
> 64-bit FreeBSD Stable, 1Gb em(4) connected to Cisco 2960G trunking port.
>
> My dmesg:
>
> Copyright (c) 1992-2010 The FreeBSD Project.
> Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
>        The Regents of the University of California. All rights reserved.
> FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
> FreeBSD 8.0-STABLE #2 r206210:206343MS: Wed Apr  7 16:18:14 CDT 2010
>    root at bgooch755.se.edu:/usr/obj/usr/src/sys/DELL755 amd64
> Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
> CPU: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz (2394.00-MHz K8-class
> CPU)
>  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x6fb  Family = 6  Model = f  Stepping = 11
>
>  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
>  Features2=0xe3bd<SSE3,DTES64,MON,DS_CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM>
>  AMD Features=0x20100800<SYSCALL,NX,LM>
>  AMD Features2=0x1<LAHF>
>  TSC: P-state invariant
> real memory  = 8589934592 (8192 MB)
> avail memory = 8103940096 (7728 MB)
> ACPI APIC Table: <DELL   B9K    >
> FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
> FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
>  cpu0 (BSP): APIC ID:  0
>  cpu1 (AP): APIC ID:  1
>  cpu2 (AP): APIC ID:  2
>  cpu3 (AP): APIC ID:  3
> ioapic0: Changing APIC ID to 8
> ioapic0 <Version 2.0> irqs 0-23 on motherboard
> lapic0: Forcing LINT1 to edge trigger
> kbd1 at kbdmux0
> acpi0: <DELL B9K    > on motherboard
> acpi0: [ITHREAD]
> acpi0: Power Button (fixed)
> Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 1000
> acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
> cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
> cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
> cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
> cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
> acpi_hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on
> acpi0
> Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
> acpi_button0: <Power Button> on acpi0
> pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
> pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
> pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 1.0 on pci0
> pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
> vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xdc80-0xdcff mem
> 0xfd000000-0xfdffffff,0xd0000000-0xdfffffff,0xfa000000-0xfbffffff irq
> 16 at device 0.0 on pci1
> nvidia0: <GeForce 8400 GS> on vgapci0
> vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_busmaster
> vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
> vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
> nvidia0: [ITHREAD]
> pci0: <simple comms> at device 3.0 (no driver attached)
> atapci0: <Intel ATA controller> port
> 0xfe80-0xfe87,0xfe90-0xfe93,0xfea0-0xfea7,0xfeb0-0xfeb3,0xfef0-0xfeff
> irq 18 at device 3.2 on pci0
> atapci0: [ITHREAD]
> ata2: <ATA channel 0> on atapci0
> ata2: [ITHREAD]
> ata3: <ATA channel 1> on atapci0
> ata3: [ITHREAD]
> pci0: <simple comms, UART> at device 3.3 (no driver attached)
> em0: <Intel(R) PRO/1000 Network Connection 7.0.1> port 0xecc0-0xecdf
> mem 0xfebe0000-0xfebfffff,0xfebdb000-0xfebdbfff irq 21 at device 25.0
> on pci0
> em0: Using MSI interrupt
> em0: [FILTER]
> em0: Ethernet address: 00:1e:4f:d5:84:b7
> uhci0: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xff20-0xff3f irq 16
> at device 26.0 on pci0
> uhci0: [ITHREAD]
> uhci0: LegSup = 0x2f00
> usbus0: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci0
> uhci1: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xff00-0xff1f irq 17
> at device 26.1 on pci0
> uhci1: [ITHREAD]
> uhci1: LegSup = 0x2f00
> usbus1: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci1
> ehci0: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> mem
> 0xfebd9c00-0xfebd9fff irq 22 at device 26.7 on pci0
> ehci0: [ITHREAD]
> usbus2: EHCI version 1.0
> usbus2: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> on ehci0
> hdac0: <Intel 82801I High Definition Audio Controller> mem
> 0xfebdc000-0xfebdffff irq 16 at device 27.0 on pci0
> hdac0: HDA Driver Revision: 20100226_0142
> hdac0: [ITHREAD]
> pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 16 at device 28.0 on pci0
> pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
> uhci2: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xff80-0xff9f irq 23
> at device 29.0 on pci0
> uhci2: [ITHREAD]
> usbus3: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci2
> uhci3: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xff60-0xff7f irq 17
> at device 29.1 on pci0
> uhci3: [ITHREAD]
> usbus4: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci3
> uhci4: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> port 0xff40-0xff5f irq 18
> at device 29.2 on pci0
> uhci4: [ITHREAD]
> usbus5: <Intel 82801I (ICH9) USB controller> on uhci4
> ehci1: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> mem
> 0xff980800-0xff980bff irq 23 at device 29.7 on pci0
> ehci1: [ITHREAD]
> usbus6: EHCI version 1.0
> usbus6: <Intel 82801I (ICH9) USB 2.0 controller> on ehci1
> pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
> pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
> atapci1: <SiI 3114 SATA150 controller> port
> 0xc8e0-0xc8e7,0xc8d8-0xc8db,0xc8e8-0xc8ef,0xc8dc-0xc8df,0xc8f0-0xc8ff
> mem 0xf9dffc00-0xf9dfffff irq 16 at device 0.0 on pci3
> atapci1: [ITHREAD]
> ata4: <ATA channel 0> on atapci1
> ata4: [ITHREAD]
> ata5: <ATA channel 1> on atapci1
> ata5: [ITHREAD]
> ata6: <ATA channel 2> on atapci1
> ata6: [ITHREAD]
> ata7: <ATA channel 3> on atapci1
> ata7: [ITHREAD]
> pci3: <network, ethernet> at device 2.0 (no driver attached)
> isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
> isa0: <ISA bus> on isab0
> atapci2: <Intel ICH9 SATA300 controller> port
> 0xfe00-0xfe07,0xfe10-0xfe13,0xfe20-0xfe27,0xfe30-0xfe33,0xfec0-0xfedf
> mem 0xff970000-0xff9707ff irq 18 at device 31.2 on pci0
> atapci2: [ITHREAD]
> atapci2: AHCI called from vendor specific driver
> atapci2: AHCI v1.20 controller with 6 3Gbps ports, PM supported
> ata8: <ATA channel 0> on atapci2
> ata8: [ITHREAD]
> ata9: <ATA channel 1> on atapci2
> ata9: [ITHREAD]
> ata10: <ATA channel 2> on atapci2
> ata10: [ITHREAD]
> ata11: <ATA channel 3> on atapci2
> ata11: [ITHREAD]
> ata12: <ATA channel 5> on atapci2
> ata12: [ITHREAD]
> pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
> atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x7f irq 8 on acpi0
> fdc0: <floppy drive controller (FDE)> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq
> 2 on acpi0
> fdc0: [FILTER]
> uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
> uart0: [FILTER]
> orm0: <ISA Option ROMs> at iomem
> 0xc0000-0xce7ff,0xce800-0xd37ff,0xd3800-0xd57ff,0xd5800-0xd7fff on
> isa0
> sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
> sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
> vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
> atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
> atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
> kbd0 at atkbd0
> atkbd0: [GIANT-LOCKED]
> atkbd0: [ITHREAD]
> est0: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu0
> p4tcc0: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu0
> est1: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu1
> p4tcc1: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu1
> est2: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu2
> p4tcc2: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu2
> est3: <Enhanced SpeedStep Frequency Control> on cpu3
> p4tcc3: <CPU Frequency Thermal Control> on cpu3
> ZFS filesystem version 3
> ZFS storage pool version 14
> RTC BIOS diagnostic error 11<memory_size>
> Timecounters tick every 1.000 msec
> vboxdrv: fAsync=0 offMin=0x171 offMax=0x360
> ipfw2 (+ipv6) initialized, divert enabled, nat enabled, rule-based
> forwarding disabled, default to deny, logging disabled
> load_dn_sched dn_sched QFQ loaded
> load_dn_sched dn_sched RR loaded
> load_dn_sched dn_sched WF2Q+ loaded
> load_dn_sched dn_sched FIFO loaded
> load_dn_sched dn_sched PRIO loaded
> hdac0: HDA Codec #0: Analog Devices AD1984
> usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
> usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
> usbus2: 480Mbps High Speed USB v2.0
> usbus3: 12Mbps Full Speed USB v1.0
> usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
> usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
> usbus6: 480Mbps High Speed USB v2.0
> pcm0: <HDA Analog Devices AD1984 PCM #0 Analog> at cad 0 nid 1 on hdac0
> pcm1: <HDA Analog Devices AD1984 PCM #1 Analog> at cad 0 nid 1 on hdac0
> ugen0.1: <Intel> at usbus0
> uhub0: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus0
> ugen1.1: <Intel> at usbus1
> uhub1: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus1
> ugen2.1: <Intel> at usbus2
> uhub2: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus2
> ugen3.1: <Intel> at usbus3
> uhub3: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus3
> ugen4.1: <Intel> at usbus4
> uhub4: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus4
> ugen5.1: <Intel> at usbus5
> uhub5: <Intel UHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus5
> ugen6.1: <Intel> at usbus6
> uhub6: <Intel EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus6
> uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub5: 2 ports with 2 removable, self powered
> uhub2: 6 ports with 6 removable, self powered
> uhub6: 6 ports with 6 removable, self powered
> (noperiph:ata7:0:-1:-1): rescan already queued
> ugen0.2: <Dell> at usbus0
> ukbd0: <Dell Dell USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/3.50, addr 2> on usbus0
> kbd2 at ukbd0
> ada0 at ata7 bus 0 scbus5 target 0 lun 0
> ada0: <WDC WD5000AAVS-00ZTB0 01.01B01> ATA-8 SATA 2.x device
> ada0: 150.000MB/s transfers (SATA 1.x, UDMA5, PIO 8192bytes)
> ada0: 476940MB (976773168 512 byte sectors: 16H 63S/T 16383C)
> ada1 at ata8 bus 0 scbus6 target 0 lun 0
> ada1: <WDC WD5001AALS-00L3B2 01.03B01> ATA-8 SATA 2.x device
> ada1: 300.000MB/s transfers (SATA 2.x, UDMA5, PIO 8192bytes)
> ada1: 476940MB (976773168 512 byte sectors: 16H 63S/T 16383C)
> cd0 at ata10 bus 0 scbus8 target 0 lun 0
> cd0: <HL-DT-ST DVD-ROM GDRH20N 0D04> Removable CD-ROM SCSI-0 device
> cd0: 150.000MB/s transfers (SATA 1.x, UDMA5, ATAPI 12bytes, PIO 8192bytes)
> cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
> ada2 at ata9 bus 0 scbus7 target 0 lun 0
> ada2: <WDC WD5001AALS-00L3B2 01.03B01> ATA-8 SATA 2.x device
> ada2: 300.000MB/s transfers (SATA 2.x, UDMA5, PIO 8192bytes)
> ada2: 476940MB (976773168 512 byte sectors: 16H 63S/T 16383C)
> lapic1: Forcing LINT1 to edge trigger
> SMP: AP CPU #1 Launched!
> lapic2: Forcing LINT1 to edge trigger
> SMP: AP CPU #2 Launched!
> lapic3: Forcing LINT1 to edge trigger
> SMP: AP CPU #3 Launched!
> cd1 at ata11 bus 0 scbus9 target 0 lun 0
> cd1: <PBDS DVD+-RW DH-16W1S 2D14> Removable CD-ROM SCSI-0 device
> cd1: 150.000MB/s transfers (SATA 1.x, UDMA5, ATAPI 12bytes, PIO 8192bytes)
> cd1: cd present [1 x 2048 byte records]
> ugen0.3: <vendor 0x0461> at usbus0
> ums0: <vendor 0x0461 USB Optical Mouse, class 0/0, rev 2.00/2.00, addr
> 3> on usbus0
> ums0: 3 buttons and [XYZ] coordinates ID=0
> GEOM_MIRROR: Device mirror/swap launched (2/2).
> Trying to mount root from zfs:zroot
> vboxnet0: Ethernet address: 0a:00:27:00:00:00
> (cd1:ata11:0:0:0): READ TOC/PMA/ATIP. CDB: 43 0 0 0 0 0 0 0 4 0
> (cd1:ata11:0:0:0): CAM status: SCSI Status Error
> (cd1:ata11:0:0:0): SCSI status: Check Condition
> (cd1:ata11:0:0:0): SCSI sense: ILLEGAL REQUEST asc:24,0 (Invalid field in
> CDB)
> Waiting (max 60 seconds) for system process `vnlru' to stop...done
> Waiting (max 60 seconds) for system process `bufdaemon' to stop...done
> Waiting (max 60 seconds) for system process `syncer' to stop...
> Syncing disks, vnodes remaining...0 0 0 0 0 done
> All buffers synced.
> GEOM_MIRROR: Device swap: provider mirror/swap destroyed.
> GEOM_MIRROR: Device swap destroyed.
>


More information about the freebsd-stable mailing list