i386/89288: DMA error while booting with acpi enable

Pavel Kacha int at itbridge.net
Sat Nov 19 09:50:39 PST 2005


>Number:         89288
>Category:       i386
>Synopsis:       DMA error while booting with acpi enable
>Confidential:   no
>Severity:       serious
>Priority:       high
>Responsible:    freebsd-i386
>State:          open
>Quarter:        
>Keywords:       
>Date-Required:
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   current-users
>Arrival-Date:   Sat Nov 19 17:50:33 GMT 2005
>Closed-Date:
>Last-Modified:
>Originator:     Pavel Kacha
>Release:        6.0
>Organization:
>Environment:
$uname -a
FreeBSD ntbint.itbridge.net 6.0-RELEASE FreeBSD 6.0-RELEASE #0: Thu Nov  3 09:36:13 UTC 2005     root at x64.samsco.home:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC  i386

>Description:
              I have notebook ACER TM 4651 with FreeBSD. When I have used fbsd 5.4 I have some problems with sound (soundcard shared irq with NIC, touchpad and other devices). When i booted with acpi, sound was ok. Now I upgrade to fbsd 6.0 and without acpi sound still doesn't work. When i try boot with acpi enable, i receive  message about DMA error with my disk. In this moment boot proces is frozen and i can do only hard reset.
In my notebook is Intel 915 chipset.

here is dmesg output when i boot without acpi:

Copyright (c) 1992-2005 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
	The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 6.0-RELEASE #0: Thu Nov  3 09:36:13 UTC 2005
    root at x64.samsco.home:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz (1496.26-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x6d8  Stepping = 8
  Features=0xafe9fbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,TM,PBE>
  Features2=0x180<EST,TM2>
  AMD Features=0x100000<NX>
real memory  = 528347136 (503 MB)
avail memory = 507678720 (484 MB)
npx0: [FAST]
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
cpu0 on motherboard
pcib0: <Host to PCI bridge> pcibus 0 on motherboard
pir0: <PCI Interrupt Routing Table: 16 Entries> on motherboard
$PIR: Using invalid BIOS IRQ 5 from 5.4.INTB for link 0x61
$PIR: Preferring valid BIOS IRQ 11 from 0.28.INTA for link 0x61 to IRQ 5
$PIR: Using invalid BIOS IRQ 5 from 0.28.INTB for link 0x62
$PIR: Preferring valid BIOS IRQ 11 from 0.29.INTC for link 0x62 to IRQ 5
$PIR: BIOS IRQ 5 for 0.30.INTA is not valid for link 0x61
pci0: <PCI bus> on pcib0
pci0: <display, VGA> at device 2.0 (no driver attached)
pci0: <display> at device 2.1 (no driver attached)
pcib1: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> irq 11 at device 28.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
pcib2: <PCI-PCI bridge> irq 11 at device 28.1 on pci0
pci12: <PCI bus> on pcib2
uhci0: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-A> port 0x1200-0x121f irq 10 at device 29.0 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-A> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-B> port 0x1220-0x123f irq 11 at device 29.1 on pci0
uhci1: [GIANT-LOCKED]
usb1: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-B> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-C> port 0x1240-0x125f irq 11 at device 29.2 on pci0
uhci2: [GIANT-LOCKED]
usb2: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-C> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub2: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-D> port 0x1260-0x127f irq 11 at device 29.3 on pci0
uhci3: [GIANT-LOCKED]
usb3: <Intel 82801FB/FR/FW/FRW (ICH6) USB controller USB-D> on uhci3
usb3: USB revision 1.0
uhub3: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
ehci0: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xf0000000-0xf00003ff irq 10 at device 29.7 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
usb4: EHCI version ff.ff
usb4: wrong number of companions (15 != 4)
usb4: companion controllers, 15 ports each: usb0 usb1 usb2 usb3
usb4: reset timeout
ehci0: USB init failed err=13
device_attach: ehci0 attach returned 5
pcib3: <PCIBIOS PCI-PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci5: <PCI bus> on pcib3
fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB21/A/AI/A-EP> mem 0xbc020000-0xbc0207ff,0xbc024000-0xbc027fff irq 11 at device 0.0 on pci5
fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=0)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
fwohci0: EUI64 00:02:3f:54:71:40:88:0f
fwohci0: Phy 1394a available S400, 1 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:02:3f:40:88:0f
fwe0: Ethernet address: 02:02:3f:40:88:0f
fwe0: if_start running deferred for Giant
sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: node_id=0xc000ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
bge0: <Broadcom BCM5788 Gigabit Ethernet, ASIC rev. 0x3003> mem 0xbc010000-0xbc01ffff irq 11 at device 1.0 on pci5
miibus0: <MII bus> on bge0
brgphy0: <BCM5705 10/100/1000baseTX PHY> on miibus0
brgphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseTX, 1000baseTX-FDX, auto
bge0: Ethernet address: 00:0f:b0:63:fa:60
pci5: <network> at device 2.0 (no driver attached)
cbb0: <PCI-CardBus Bridge> at device 4.0 on pci5
cardbus0: <CardBus bus> on cbb0
pccard0: <16-bit PCCard bus> on cbb0
pci5: <memory, flash> at device 4.1 (no driver attached)
pci5: <base peripheral> at device 4.2 (no driver attached)
pci5: <memory, flash> at device 4.3 (no driver attached)
pci5: <memory, flash> at device 4.4 (no driver attached)
pci0: <multimedia, audio> at device 30.2 (no driver attached)
pci0: <simple comms, generic modem> at device 30.3 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH6 SATA150 controller> port 0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0x1100-0x110f at device 31.2 on pci0
atapci0: failed to enable memory mapping!
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
pci0: <serial bus, SMBus> at device 31.3 (no driver attached)
pmtimer0 on isa0
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem 0xc0000-0xcefff,0xe0000-0xe1fff,0xe5000-0xe5fff on isa0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model Generic PS/2 mouse, device ID 0
ppc0: <Parallel port> at port 0x278-0x27f irq 7 on isa0
ppc0: SMC-like chipset (ECP/EPP/PS2/NIBBLE) in COMPATIBLE mode
ppc0: FIFO with 16/16/15 bytes threshold
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
sio0: type 8250 or not responding
sio1 at port 0x2f8-0x2ff irq 3 on isa0
sio1: type 16550A
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
unknown: <PNP0c01> can't assign resources (memory)
unknown: <PNP0303> can't assign resources (port)
unknown: <PNP0f13> can't assign resources (irq)
unknown: <SMCf010> can't assign resources (port)
unknown: <PNP0401> can't assign resources (port)
Timecounter "TSC" frequency 1496261264 Hz quality 800
Timecounters tick every 1.000 msec
acd0: DVDR <HL-DT-ST DVDRAM GMA-4080N/0H39> at ata0-slave PIO4
ad2: 57231MB <IC25N060ATMR04 0 MO3OAD4A> at ata1-master UDMA100
Trying to mount root from ufs:/dev/ad2s1a
bge0: link state changed to UP

>How-To-Repeat:
              try boot with acpi enable
>Fix:
              
>Release-Note:
>Audit-Trail:
>Unformatted:


More information about the freebsd-i386 mailing list